Шафранът е необикновена подправка, която се извлича ръчно от лилавия шафранов минзухар. Натуралните нишки или оранжево-червените близалца (или връхната част на цветния плодник) се събират внимателно на ръка, за да се запази състоянието на всяко едно влакънце. Съставът на подправката е уникален, ето защо и нейното търсене е толкова високо. Вкусът на подправката е слабо до силно горчив, а ароматът - завладяващ.
Приложение на подправката Шафран
Шафранът от Котани е подправка, която придава екзотичен и деликатен вкус на всяко ястие. С него може да се овкусяват ориз, сосове, риба и различни морски дарове, десерти и супи. Обикновено шафранът предварително се накисва в топла вода. По този начин се извличат неговите багрилни и ароматни вещества, като течността се добавя към приготвяното ядене. При някои рецепти се препоръчва подправката леко да се запече, за да се засили нейния аромат. Подправката се използва почти по целия свят, като сред най-известните рецепти, в която тя взима участие, са при приготвянето на миланското ризото, валенсианската паеля, персийската халва, индийските сладкиши гулаб джамун и много други.
шафран















